Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Kemaskini Pada: 20 Okt 2018
Versi 8.1.2
AKSES KURANG UPAYA W3CAKSES KURANG UPAYA W3C

PELITA sangat mengambil berat tentang orang-orang kurang upaya dan juga warga emas. Oleh itu, laman web ini direka mempunyai ciri-ciri untuk memastikan keberkesanan dalam penyampaian maklumat kepada kumpulan pengguna khas.

Untuk Pelawat Buta

Bagi pengunjung yang mempunyai masalah penglihatan, laman web PELITA mempunyai ciri-ciri yang akan mengubah teks kepada suara atau ucapan.

Garis panduan untuk menggunakan:

Laman web ini akan membantu mereka yang mempunyai masalah penglihatan. Kandungan teks akan berubah kepada bunyi. Lihat laman Text Reader. Download bar halaman-pembaca jika sekiranya komputer anda belum lagi diinstal.

Dapatkan pembaca halaman Sayzme klik di sini.

1. Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda perlu memasang MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows 2000, besar kemungkinan, sistem anda sudah mempunyai komponen yang diperlukan.

2. Anda juga perlu memasang Microsoft suara tiruan. Sila pastikan anda memasang MS Speech API dan diikuti Microsoft suara tiruan.

3. Akhirnya memasang Sayzme dan di sana anda pergi, hanya sayzme terbuka dan memilih teks dari laman web dan sayzme kami akan membaca untuk anda. Sila klik di sini untuk arahan lengkap untuk menggunakan komponen ini.

Untuk Pengguna Buta Warna

Terdapat beberapa pilihan warna di ruang yang disediakan pada setiap halaman laman web ini. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna dan menu SSCorner akan berubah warna serta-merta.

Untuk Pengguna Warga Tua

PELITA menyediakan kemudahan untuk mengubah saiz tulisan. A + dan A-boleh diperolehi di ruangan atas setiap halaman PELITA ini. Pengguna boleh memilih sama ada untuk pembesar atau mengurangkan saiz teks pada halaman mengikut pilihan mereka.